کد مطلب: 227241
تخريب فعاليت هاي هسته اي ما را به سال 88 بازگرداند
تاریخ انتشار : 1395/09/18 17:49:37
نمایش : 1419
آب‌نيکي گفت: تخريب فعلي فعاليت‌هاي هسته‌اي ما باعث شد که برخي فعاليت‌هاي ما به سال 88 و برخي از فعاليت‌هايمان به سال 90 باز گردد.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، حسين آب‌نيکي رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي اتمي درباره اين پرسش که با توجه به خواست نمايندگان مجلس شوراي اسلامي اگر بخواهد شرايط به قبل از برجام بازگردد چه مدت زماني به طول خواهد انجاميد و آيا چنين ظرفيتي در سازمان انرژي اتمي ايران وجود دارد يا خير؟ گفت: اتفاقي که در حال حاضر آمريکايي‌ها رقم مي‌زنند اين است که آنها برجام را به نوعي به ما تحميل کردند و ما هر چه بايد انجام مي‌داديم را به نحو احسن اجرا کرده‌ايم.
آب نيکي افزود: ما حتي تعهدات خود را فراتر نيز انجام داده‌ و در اين برنامه نيز تسريع داشته‌ايم و حتي خود آمريکايي‌ها و آژانس بين‌المللي انرژي اتمي به همراه ساير مذاکره کنندگان تاييد کردند که ايران تعهدات خود را اجرا و عملياتي کرده است.

اجراي برجام به صورت يکطرفه از سوي ايران

وي ادامه داد: اما آمريکايي‌ها و طرف غربي به هيچ وجه به تعهدات خود عمل نکرده و برجام يکطرفه از سوي ايران اجرا شده است؛ آنها تحريمهاي خود را انجام دادند و ما حتي نتوانستيم معاملات پولي و دلاري انجام دهيم واتفاق خاصي براي ما نيفتاده است.
رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي تصريح کرد: برخي مسئولان دولت هم گفته‌اند که هيچ چيز از برجام براي ايران به دست نيامده است. 
آب نيکي با اشاره به قانون جديد کنگره آمريکا عنوان کرد: در حال حاضر با تصويب قانون آنها [تمديد تحريم‌ها]  نقض برجام براي چندمين بار و به‌صورت مکرر اتفاق افتاده است و چه اوباما اين تمديد را وتو کند و يا عمل نکند اين نقض برجام است و ما بايد هم اکنون اقدام متقابل را در برابر نقض برجام انجام دهيم؛ حال اينکه اوباما بايد برخي موضوعات را انجام ندهد؛ باز اين نقض برجام بر سر جاي خود باقي مي‌ماند.
وي با تاکيد بر اينکه بايد به اقدامات غربي‌ها عکس العمل نشان دهيم، ادامه داد: برخي آقايان طرفدار مذاکره تلاش مي‌کنند که اگر اين موضوع در عمل اجرايي شد ما به سمت اين برويم که اقدامات متقابل انجام دهيم، اما واقعيت اين است که همين تصويب کنگره نيز نقض برجام است و اگر قرار است اقدامي انجام دهيم بايد هم اکنون آن را اجرايي کنيم.

آمريکايي‌ها به دنبال تحميل تعهدات بيشتر به ايران هستند

رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي با بيان اينکه سياست رئيس جمهوري جديد آمريکا نسبت به برجام مشخص نيست، عنوان کرد: غربي‌ها استراتژي تازه‌اي را در پيش گرفته‌اند؛ آنها مي‌گويند تحريم حق ايران بوده است و بايد به سمت گرفتن امتيازات بيشتري از ايران برويم؛ بايد ايران را وادار به عقب‌نشيني بيشتر کنيم و تعهدات فزون‌تري بگيريم.
آب نيکي توضيح داد: آنها شايد موضوعات منطقه‌اي را مطرح کنند و برجام 2، 3 و 4 را کليد بزنند و هم اينکه همين موضوع برجام را هم روي کاغذ نياورند و دوباره موضوعات ديگري را تحميل کنند؛ در چنين شرايطي ما بايد عکس العمل نشان دهيم و اگر نشان ندهيم آنها جلوتر آمده و بعد از پايان رياست‌جمهور اوباما، تحريم‌هاي جديدي از سوي ترامپ مطرح مي‌شود.
وي تصريح کرد: آنها به دنبال مذاکرات جديد هستند و به دنبال بازنگري در برجام صورت گرفته خواهند بود؛ بازنگري اين برجام چنين خواهد بود که تعهدات بيشتري را جمهوري اسلامي ايران بايد بپذيرد؛ آنها به دنبال ايجاد تعهدات تازه هستند.
رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي اظهار کرد: آنها [آمريکايي‌ها] نقض‌هايي انجام دادند و به دنبال ايجاد برخي نقض‌هاي ديگر هستند و به دنبال ايجاد حقوق ديگري خواهند بود؛ به طور حتم غربي‌ها در مسير پيشروي نيز مي‌کنند.
آب نيکي خاطرنشان کرد: به طور قطع آنها دست نگه نمي‌دارند و جلو هم مي‌روند؛ اينکه ترامپ در صندلي کاخ سفيد حضور يابد و برجام را پاره کند، چنين نيست. حتي ترامپ هم آن را نقض نمي‌کند بلکه جلوتر خواهند آمد و تعهدات ايران را کافي نمي‌داند.

آمريکايي‌ها به دنبال برجام در جبهه مقاومت و حقوق بشر هستند

وي افزود: به طور حتم غربي‌ها تاکيد مي‌کنند اينکه ايران صنعت هسته‌اي خود را از بين برده کافي نيست و بايد امتيازدهي‌هاي ديگري در جبهه مقاومت، حقوق بشر و سياست‌هاي خود داشته باشد؛ لذا هدف‌هاي جديتري را مد نظر دارند.
رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي توضيح داد: در حال حاضر ما تعهدات خود را به طور کامل در برجام انجام داديم و اميد داشتيم اتفاقي در حوزه اقتصادي بيفتد و نه تنها اين اتفاق صورت نگرفت بلکه تحريمهاي جديدي بر ما تحميل شد و غربي‌ها با پررويي به تعهدات خويش عمل نکردند و به کشورهاي ديگر نيز تاکيد کردند تا به تعهدات خويش با جمهوري اسلامي ايران عمل نکنند و تحريمهاي بانکي بخشي از اين موضوع بوده است.
آب نيکي تصريح کرد: غربي‌ها هرچند در ظاهر چند بيانيه صادر کردند اما در پشت پرده اقداماتي براي تحريم ايران انجام دادند و به کشورهاي مختلف عزيمت کرده و تحريمهاي بانکي را مدنظر قرار دادند؛ در حال حاضر هم ساختار تحريم و هم مکانيزم‌هاي آن باقي مانده است و تعهدات آمريکا انجام نگرفته و به تحريم‌ها نيز افزوده شده است.
وي تاکيد کرد: استراتژي آمريکا اين است که به امتيازات به‌دست آمده بسنده نمي‌کند و به دنبال جلو رفتن در دستيابي به امتيازات است؛ بخشي از اين استراتژي را اوباما و بخش ديگر را ترامپ انجام خواهد داد.
رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي گفت: در حال حاضر با تصويب تمديد قانون تحريم‌ها بستر اين کار فراهم شده و ترامپ بر روي اين بستر موج‌سواري خواهد کرد چرا که آن را قانون مصوبه کنگره مي‌داند. به طور حتم بعد از روي کار آمدن ترامپ آنها به دنبال مذاکره خواهند بود و ادامه اين راه براي آن است که به دنبال گرفتن امتيازات بيشتر هستند.
آب نيکي افزود: مذاکره آينده آنها بر روي برجام براي گرفتن باج بيشتر و امتيازات کاملتر است و به‌دنبال اين هستند که آمريکا هيچ تعهدي ندهد و اگر هم تعهدي بدهد عمل نکند.

تعهدات ايران در برجام بر روي زمين است و تعهدات غربي‌ها بر روي کاغذ

وي عنوان کرد: در حال حاضر نيز به طور مکرر نقض برجام انجام گرفته است و اين همان است که رهبر معظم انقلاب نيز بارها بر روي آن تاکيد کردند؛ نقض برجام بارها صورت گرفته و توسط تيم مذاکره کننده نيز ناديده گرفته شده است.
آب نيکي با بيان اينکه ما بايد واکنش نشان دهيم، ادامه داد: متاسفانه برجام طوري تعيين شده که تعهدات ما بر روي زمين است و تعهدات آنها بر روي کاغذ است؛ آنها گفته بودند تحريم را برمي‌داريم و 4  مصوبه ضعيف دادند و به عهد خود عمل نکردند.
وي افزود: تعهدات آنها براي رفع تحريم‌ها بر روي کاغذ بود اما تعهدات ما به صورت عملي و بر روي زمين بود؛ يعني اينکه ما قلب راکتور اراک را پر از بتن کرديم؛ ما سانتريفيوژها را جمع‌آوري کرديم؛ ما در جمع‌آوري سانتريفيوژها به سرعت عمل کرديم؛ ما در جمع‌آوري بخش جدي از تجهيزات سانتريفيوژها را از دست داديم؛ در زمان جمع‌آوري بخش قابل توجهي از سانتريفيوژها از بين رفت؛ در زمان باز شدن ماشين‌ها تعداد زيادي از آنها نابود شد.

تعجيل در جمع‌آوري دليل از بين رفتن سانتريفيوژ‌هاي ايران

رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي تصريح کرد: حتي اگر بخواهيم ماشين‌ها را نصب کنيم و مجددا از انبار بيرون آوريم و دوباره استفاده کنيم بخش قابل توجهي از آنها از بين مي‌رود.
آب نيکي ادامه داد: بيش از 50 درصد ماشينها که در انبارها قرار دارند از بين مي‌روند؛ 50 درصد از ماشينهاي ما در فرآيند بازکردن مونتاژ کردن و بردن به انبار و دوباره مونتاژ کردن و نصب شدن از بين مي‌روند چرا که يکي از دلايل جدي از بين رفتن ماشين‌هاي سانتريفيوژ‌ ما تعجيل در برنامه‌ها بود.
وي افزود: تعجيلي که ما انجام داديم فقط در مذاکره نبود بلکه در جمع‌آوري ماشين‌ها عجله کرديم؛ درست است که برخي بي‌دقتي‌هاي ما باعث ايجاد بعضي تعهدات شده است اما ما در اجرا هم به سرعت انجام داديم و برخي بي‌دقتي‌ها شد چرا که مي‌خواستيم به سرعت به روز اجرا برسيم.
رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي عنوان کرد: ما براي اينکه سريعتر به نقطه‌اي برسيم که مثلا تحريم‌هاي اقتصادي برطرف شود و شکوفايي اقتصادي ايجاد شود  به سرعت ماشين‌ها را جمع‌آوري کرديم و رفتار ما عجولانه بود؛ حتي غربي‌ها مي‌گفتند که باورمان نمي‌شود به اين سرعت ايران تعهدات خود را انجام دهد.

هم خسارت داديم و هم عجله منجر به تخريب داشتيم

آب نيکي تصريح کرد: بنابراين ما کاملا در رفتار بي‌سابقه برنامه خود را انجام داديم و عجله بي‌مورد باعث شد تا بخشي از تجهيزات به خوبي فرآيند جمع‌آوري خود را طي نکند و از بين برود.

وي اضافه کرد: در حال حاضر هم بايد بدانيم خسارت داده‌ايم چرا که بخشي از ماشينهاي ما از دست رفته است و قلب راکتور اراک را پر از بتن کرده‌ايم.

رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي خاطرنشان کرد: شخص رئيس سازمان گفته که حتي اگر قلب راکتور اراک را درآوريم و دوباره بازگردانيم بلافاصله بعد از بازگشت ديگر فايده‌اي نخواهد داشت؛ پس قلب راکتور اراک به طور کامل از بين رفته و ما آن را منهدم کرده‌ايم.
آب نيکي تصريح کرد: اينکه بتن به قلب راکتور اراک ريخته‌ايم و آن را پر کرده‌ايم ديگر قابل استفاده نخواهد بود؛ قلب راکتور اراک ديگر از بين رفته است و بايد دوباره به طور کامل ساخته شود.
وي افزود: اگر بخواهيم دوباره آن را بسازيم زمان‌بر خواهد بود؛ البته اين ساخت دوباره هزينه‌بر نيز خواهد بود.
رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي با بيان اينکه کارشناسان و متخصصان ما دلسرد شده‌اند، گفت: کارشناسان ما دلسرد شده‌اند چرا که حاصل دستاورد چند ساله آنان را از بتن پر کرده‌ايم و ديگر انگيزه‌اي ندارند بنابراين اتفاقي که ايجاد شده خسارت جدي به کشور وارد کرده است و ما در جمع کردن سانتريفيوژها هم به شکل سريع برنامه را پيش برديم و به صورت طبيعي و درست عمل نکرده‌ايم.

اخراج نيروهاي هسته‌اي؛ هزينه‌هاي نرم‌افزاري

آب نيکي توضيح داد: اين ماشين‌ها ساخته نشده‌اند که هر بار جمع و يا وصل شوند و اينها براي يکبار وصل مي‌شوند تا از بين بروند؛ ماشين‌ها تقريبا يکبار مصرف هستند؛ اينکه ماشين‌ها را باز کنيم و در انبار بگذاريم بالانس خود را از دست خواهند داد چرا که اين ماشينها بسيار دقيق هستند.
وي افزود: حتي لوله‌هايي که باز شده است ديگر بستنش سخت خواهد بود؛ ما در فردو پذيرفته‌ايم که لوله‌ها را از بين ببريم و سکوها را از ميان برداريم؛ حتي پذيرفتيم در فردو زيرساختها را از بين ببريم و لوله‌ها را از بين ببريم که اين کار انجام شده جاي تاسف دارد.
رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي عنوان کرد: البته بخشي از نيروي انساني خود را نيز کاهش داده‌ايم و نيروي انساني خود را اخراج کرده‌ايم که البته اين موضوع تعهدي نبود که در برجام بدهيم اما اين کار را قبل از اجراي برجام انجام داديم و طيف عظيمي از نيروها هم در حوزه غني‌سازي و ساير حوزه‌ها اخراج شدند؛ حتي برخي نيروها خود به خود از کار کناره‌گيري کردند.
آب نيکي درباره اينکه اگر بخواهيم به شرايط گذشته بازگرديم چه مدت زماني نياز است، اظهار کرد: ما در حوزه هسته‌اي و پس از برجام هزينه‌هاي زيادي داده‌ايم و اين هزينه‌ها سخت افزاري و نرم‌افزاري بوده است؛ سخت افزاري يعني جمع‌آوري سکو و تاسيسات فردو و ريختن بتن در قلب راکتور اراک به همراه جمع‌آوري ماشينها بوده است؛ دلزدگي دانشجويان و اخراج برخي نيروها نيز جزو هزينه‌هاي نرم‌افزاري محسوب مي‌شود.
وي ادامه داد: در حال حاضر نيز اگر مجلس و مسئولان تصويب کنند که به قبل بازگرديم زمان‌بر خواهد بود و اين مهم حدود دو سال زمان مي‌برد و اين در صورتي‌ست است که بتوانيم به شرايط با کيفيت گذشته بازگرديم.
رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي تصريح کرد: بسياري از کارهاي صورت گرفته بايد از اول صورت گيرد و بايد برخي نيروها را نيز از ابتدا تربيت کنيم.
آب نيکي پلمپ کردن فردو را بهتر از جمع‌آوري تاسيسات و جدا سازي لوله‌ها يا سکوهاي آن دانست و گفت: اگر درب فردو بسته مي‌شد بسيار بهتر بود چرا مي‌توانستيم بعد از بازگشت پذيري به‌راحتي فعاليت کنيم اما متاسفانه سکوها را جدا کرديم و اتصالات لوله‌ها را از بين برديم.
وي تصريح کرد: در حال حاضر نيز اتصالات فردو از بين رفته است و تمامي اين برنامه‌هاي طرفهاي غربي برنامه‌ريزي شده بود چرا که آنها بر جمع‌آوري سيستم‌ها تاکيد داشتند؛ متاسفانه مسئولان ما تعهدات را به سرعت پذيرفتند و به طور عجولانه آن را اجرا کردند.

مذاکرات برد - باخت بود

حسين آب‌نيکي با اشاره به اظهارات رئيس‌جمهور مبني بر مذاکرات بُرد - بُرد هسته‌اي ايران و 1+5 گفت: در حوزه اقتصادي مذاکرات به هيچ وجه بُرد - بُرد نبوده بلکه برد - باخت بوده است، ضمن اينکه در حوزه هسته‌اي هم وضعيت مشخص است که چه چيزي را داده‌ايم و چه چيزي ستانده‌ايم.

وي افزود: هيچ گام مهمي در رآکتور اراک که قلب آن خارج شده براي اقدامات جديد نشده است، ضمن اينکه اورانيوم غني‌شده 20 درصد را هم از دست داده‌ايم و سوخت راکتور تحقيقاتي اميرآباد تهران هم در دو سال آينده تمام مي‌شود که يا بايد خارجي‌ها به ما سوخت بدهند که معنايش وابستگي است و يا اينکه اين سوخت را خودمان تهيه کرده و از ابتدا مراحل تهيه و ساخت سوخت 20 درصد را آغاز کنيم، در حالي که اين خط توليد هم اکنون تعطيل است.

رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي اتمي اظهار داشت: سوخت 3.5 درصد توليدي که براي راکتور بوشهر تهيه شده بود، را متعهد شديم که کنار بگذاريم و معنايش ثابت شدن وابستگي‌مان به روس‌ها است.

نابودي زنجيره توليد و ساخت تجهيزات در سازمان انرژي اتمي

وي تصريح کرد: حدوداً 10 هزار کيلو اورانيوم غني‌شده 3.5 درصد را به روس‌ها تحويل داده و مابه‌ازاي آن کيک زرد گرفته‌ايم در حالي که اين مواد بايد به UCF اصفهان آمده و UF6 توليد کنيم سپس به نطنز آورده شده و فرآيند غني‌سازي 3.5 درصدي از آن استحصال شود که اين پروسه هم بسيار زمان‌بر خواهد بود.

آب‌نيکي ادامه داد: هم اکنون ماشين‌هاي سانتريفيوژ ايران 5060 عدد است، در حالي که روزگاري اين تعداد بيش از 19 هزار ماشين بود که با توجه به از بين رفتن تعداد زيادي از ماشين‌هاي سانتريفيوژ جمع‌آوري شده امکان بازگشت به شرايط قبل سخت و بسيار زمانبر است.

وي افزود به دليل از بين رفتن ماشين‌هاي سانتريفيوژ قبلي و همچنين جمع‌آوري زيرساخت‌ توليد اين ماشين‌ها توسط شرکت‌هاي سازنده به دليل عدم خريد جديد و همچنين عدم ورود ماشين‌هاي سانتريفيوژ نسل جديد شرايط خاصي در صنعت هسته‌اي داريم.

عضو سابق هيأت مديره شرکت‌هاي غني‌سازي سازمان انرژي اتمي افزود: زنجيره قبلي توليد و ساخت تجهيزات در سازمان انرژي اتمي به دليل عدم خريد جديد و همچنين نااميدي از شرايط فعلي از بين رفته است و اين شرکت‌ها هم به دليل مشکلات مالي عذر برخي از نيروهايشان را خواسته‌اند.

اي کاش زير ساخت‌ها پلمب مي‌شد نه منهدم

وي گفت: در تعهدات پذيرفته شده از سوي ايران برخي اقدامات از سوي ما انجام شده است که در حقيقت منهدم کردن بخش عمده‌اي از زيرساخت‌هاي سازمان انرژي اتمي بوده است در حالي که حد فاصل سال‌هاي 82 تا 84 اين انهدام وجود نداشت  چرا که زيرساخت‌ها در آن زمان پلمب شده بود.

آب‌نيکي تصريح کرد: دولت اصلاحات که تعهد پلمب را پذيرفته بود خودش فک پلمب کرد اما امروز دولت فعلي زيرساخت‌هاي صنعت هسته‌اي را منهدم کرده است، ضمن اينکه راه‌اندازي و اصلاح رويه فعلي هم تا پايان اين دولت پايان نمي‌پذيرد و زمان هم براي بهره‌برداري از آن طولاني‌تر خواهد بود و قطعاً بعد از راه‌اندازي هم به نقطه قبلي خود يعني سال 92 باز نخواهيم گشت.

رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي اتمي اظهار داشت: انگيزه‌هاي نيروهاي سازمان انرژي اتمي که در دوره‌اي اقدامات حساس و خاص براي کشور رقم زده بودند،‌ گرفته شده است. يکبار اين نيروها در فاصله دو ساله پلمب تأسيسات هسته‌اي ايران روحيه‌شان را از دست داده بودند و بعد از فک پلمب صورت گرفته برنامه‌هاي سازمان انرژي اتمي توسعه پيدا کرده و مشکلات فني هم رفع شده بود، روحيه‌شان ارتقاء پيدا کرد اما بعد از پذيرش رسمي تخريب زيرساخت‌هاي هسته‌اي و انهدام تجهيزاتي که سال‌ها براي آن زحمت کشيده شده بود وضعيت روحيه و انگيزه آنها در حداقل ممکن است.

از بين رفتن اعتماد توليد کننده تجهيزات هسته‌اي با برجام

وي گفت: زنجيره تأمين غني‌سازي و ساخت سانتريفيوژ چيزي است که شهيد مصطفي احمدي‌روشن جان خود را در اين مسير داده و صدها نفر هم با اينکه شهيد نشدند، اما تا پاي جان براي آن زحمت کشيدند.

عضو سابق هيأت مديره شرکت‌هاي غني‌سازي سازمان انرژي اتمي گفت: وقتي اين زنجيره تأمين با سرعت از بين مي‌رود به راحتي نمي‌توان آن را به دست آورد چرا که تأمين‌کننده تجهيزات ديگر حاضر نيست به اين گود آمده و مجدداً سرمايه‌گذاري ميلياردي انجام دهد چرا که در گذشته ضرر ميلياردي به دليل عدم خريد توليدات صورت گرفته از سوي سازمان انرژي اتمي رخ داده بود و به همين دليل ريسک آغاز مجدد فعاليتشان را نخواهند پذيرفت چرا که احتمال ضرر مجدد وجود دارد و اعتماد هم از بين رفته است.

آب‌نيکي اظهار داشت: زماني به توليدکنندگان چرخه غني‌سازي و توليد سانتريفيوژ مي‌گفتيم که مي‌خواهيم به 20 هزار مگاوات برق هسته‌اي با تمامي ابعاد و مسائل فني آن نظير توسعه در صنعت،‌ کشاورزي، برق و پزشکي دست يابيم در حالي که هم اکنون چنين ادعايي وجود ندارد و اقداماتمان را 2 -3 سالي است که تعطيل کرده و هر چه داشته‌ايم را از دست داده‌ايم ضمن اينکه توليدکننده هم متضرر و ورشکسته شده و به اين سادگي هم به چرخه توليد باز نخواهد گشت.

رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي اتمي افزود: تحليل کشورهاي اسلامي درباره برجام اين‌گونه است که اين تعهد باعث عقب‌نشيني ايران شده و حاصل 30 سال مقاومت در برابر آمريکا قدم زدن با شيطان بزرگ و وزير خارجه آمريکا است.

مدل آمريکايي‌ها انجام ندادن تعهدات و آغاز مذاکرات جديد براي امتيازگيري جديد است

وي تصريح کرد: مدل آمريکايي‌ها اينگونه است يعني هر توافقي که با يک کشور منعقد مي‌کنند تعهداتشان را انجام نمي‌دهند و سپس مذاکره‌ جديدي را براي گرفتن امتيازات بيشتر آغاز کرده  و تعهدات جديدشان را هم اجرايي نمي‌کنند که در اين زمينه رفتار صورت گرفته با ياسر عرفات مصداق خوبي است که پس از انجام تعهداتش و عدم اجراي تعهدات طرف مقابل جانش را گرفتند.

آب‌نيکي افزود: اگر امروز مي‌خواهيم به شرايط قبل باز گرديم بايد هزينه انهدام زيرساخت‌هاي هسته‌اي را پرداخت کنيم که اين امر به نوعي تجربه برجام و گوشزد به برخي از مسئولين است.

وي با بيان اينکه مقام معظم رهبري بارها فرموده‌اند که به مذاکرات هسته‌اي خوش‌بين نيستند و اين عدم خوش‌بيني از ابتدا تا انتهاي مذاکرات هسته‌اي بوده و خواهد بود،‌ اظهار داشت:‌ اميدوارم برجام براي مسئولين تجربه خوبي باشد تا مجدداً‌ تکرار نشود.

عضو سابق هيأت مديره شرکت‌هاي غني‌سازي سازمان انرژي اتمي با بيان اينکه دو سال زمان در اثر تعليق فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران از بين رفت اما سريعاً‌ به جاي قبلي خود بازگشتيم،‌ گفت: اين بار غربي‌ها به تعليق فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران بسنده نکردند و انهدام زيرساخت‌هاي هسته‌اي ايران تنها خواسته آنها بود که متأسفانه اجرايي هم شد.

وي خاطر نشان کرد: غربي‌ها مي‌توانستند به ما بگويند که شما پروژه و قلب راکتور اراک را متوقف کنيد و احداث پروژه و راکتور ديگري را در نقطه‌اي ديگر با ايران کليد خواهيم زد و هر موقع اين پروژه به بهره‌برداري رسيد پروژه قبلي توسط ايران کنار گذاشته خواهد شد،‌ در اين صورت بعد از بدعهدي غربي‌ها امروز مي‌توانستيم فعاليت پروژه اراک را مجدداً ادامه دهيم در حالي که تنها سه سال کارهايش متوقف مانده بود. تجربه غربي‌ها از مذاکره قبلي با ايران در فاصله سال‌هاي 82 تا 84 پلمب تأسيسات بود، با اين تجربه، مدنظر طرف غربي در مذاکرات جديد انهدام زيرساخت‌هاي هسته‌اي بود. 

انهدام زير ساخت‌هاي هسته‌اي ايران تجربه غربي‌ها از پلمپ سال 82 تا 84

رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي اتمي افزود: غربي‌ها به خوبي مي‌دانستند که تجربه بدعهدي‌شان در بين سال‌هاي 82 تا 84 فعاليت مجدد و با سرعت بالا در برنامه هسته‌اي ايران است چرا که ما توانستيم پس از آن مدت به غني‌سازي 3.5 درصد و 20 درصد برسيم. همچنين نطنز، فردو و رآکتور اراک راه‌اندازي شد لذا غربي‌ها در مذاکرات جديد برجام تعليق فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران را نمي‌خواستند و فقط به دنبال از بين بردن زيرساخت‌هاي هسته‌اي ايران بودند.

وي خاطر نشان کرد: ماحصل مذاکرات جديد هسته‌اي از بين رفتن غني‌سازي 20 درصد به صورت کامل و تعداد بالايي از ماشين‌هاي سانتريفيوژمان و زنجيره تأمين آن و همچنين قلب راکتور اراک بود که در حقيقت با اين کار انهدام فعاليت‌هاي هسته‌اي صورت گرفت.

آب‌نيکي گفت: تعهدات برجام منجر به آن شد که شاغلين صنعت هسته‌اي و خانواده‌هاي آنها و دانشجويان هسته‌اي دچار مشکلات انگيزه‌اي و آسيب‌هاي روحي و رواني شدند و حتي بخشي از اين افراد هم از اين صنعت کنار کشيدند.

هر چه زودتر به مسير قبلي باز گرديم به سودمان است

وي تأکيد کرد: هر چه سريعتر به مسير قبلي خود بازگرديم به سود ما است و هر چه فرآيند فعلي جلوتر رود به ضرر ما خواهد بود.

آب‌نيکي با بيان اينکه گفتارهاي اوباما در دو ماه پيش با اظهارات روزهاي اخيرش متفاوت است و کنگره اين کشور هم رسماً‌ قانون داماتو [ISA] را تصويب کرده است لذا مي‌توانيم بگوييم که نقض برجام صورت گرفته و نبايد منتظر وتوي قانون داماتو از سوي اوباما باشيم چرا که در صورت امضاء و يا عدم اجراي داماتو هم، برجام نقض شده است.

عضو سابق هيأت مديره شرکت‌هاي غني‌سازي سازمان انرژي اتمي گفت: وقتي ترامپ بر صندلي خود در کاخ سفيد مستقر شود، احتمالا مذاکرات جديد و تعهدات جديد آغاز خواهد شد در حالي که معناي آغاز تعهدات جديد تخريب‌هاي جديد است.

وي تصريح کرد: مذاکرات غربي‌ها با ايران در حد پلمب نخواهد بود ضمن اينکه تعهدات آنها در برابر ديگر کشورها تعليق چند ماهه تحريم‌ها و انجام تعهدات طرف غربي بر روي کاغذ است،‌ در حالي که همين موضوعات هم اجرايي نشده چرا که آنها کاري مي‌کنند که تعهدات ايران بازگشت‌ناپذير باشد.

بازگشت پذيري تعهدات ايران دروغ محض است

آب‌نيکي با بيان اينکه برخي افراد که مي‌گويند تعهدات ايران بازگشت‌پذير است، چنين اظهاري را دروغ محض دانست و افزود: هر فردي اين ادعا را دارد مي‌تواند به راکتور اراک رفته و بتن را از آن خارج کند و قلب قلبي راکتور را سرجايش بگذارد و اگر کسي مي‌گويد که تعهدات ايران بازگشت‌پذير است اثبات کند که مي‌توان تمام ماشين‌هاي سانتريفيوژ جمع‌آوري شده را نصب کرد در حالي که هيچگونه تلفاتي در اين قضيه نداشته باشيم.

وي گفت: اگر کسي ادعاي بازگشت‌پذيري تعهدات ايران را مطرح مي‌کند بايد ثابت کند که 10 هزار کيلو کيک زرد مساوي اورانيوم غني‌شده 20 درصد است در حالي که توليد اين مقدار اورانيوم غني‌شده نيازمند فرآيندي 2 يا 3 ساله است چرا که ابتدا بايد کيک زرد به UCF اصفهان رفته و تبديل به UF6 شود سپس در نطنز به اورانيوم غني‌شده 3 درصد برسد و با غناي بيشتر به 20 درصد. ضمن اينکه بهتر است اين افراد بدانند که با فوت کردن به کيک زرد اورانيوم غني‌شده توليد نمي‌شود، در حالي که ما فقط 5060 ماشين سانتريفيوژ داريم و تا بخواهيم ماشين‌هاي ديگر را نصب کنيم زمان زيادي از دست مي‌دهيم و تعداد بالايي از ماشين‌هاي سانتريفيوژ انبار شده هم از بين خواهد رفت.

رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي اتمي تصريح کرد: برجام باعث از بين رفتن زمان براي ايران شد به طوريکه طبق روند  گذشته هر چند سال يکبار يک ماشين سانتريفيوژ جديد وارد صنعت هسته‌اي مي‌شد و  تعداد و حجم مواد غني‌شده هم افزايش مي‌يافت‌، ضمن اينکه حوزه‌هاي نفوذ کار هسته‌اي هم توسعه پيدا کرده بود که توليد راديو دارو و اورانيوم غني‌شده 20 درصد و در مجموع پيشرفت‌هاي بين سال‌هاي 84 تا 88 بسيار قابل توجه است.

از بين رفتن تجارب فراوان و هدر رفتن خون 2 شهيد در اثر برجام

وي گفت: بين اين سال‌ها غني‌سازي 3.5 درصد و 20 درصد و بخش قابل توجهي از فعاليت‌هاي فردو،‌ نطنز و اراک در همين سال‌هاي مذکور انجام شده بود ضمن اينکه حدفاصل سال‌هاي 88 تا 92 از اورانيوم 20 درصد به سوخت 20 درصد و قرارگيري سوخت در ميله‌هاي مخصوص در راکتور تهران بخشي از اقدامات آن سال‌ها بود ضمن اينکه سوخت بومي هم جايگزين سوخت خارجي شده بود.

آب‌نيکي اظهار داشت: بابت توسعه فعاليت‌هاي گسترده در صنعت هسته‌اي حدفاصل سال‌هاي 88 تا 92، 2 شهيد تقديم اين راه هسته‌اي و چرخه سوخت شد که شهيد احمدي‌روشن در حوزه غني‌سازي و شهيد شهرياري در حوزه تبديل اورانيوم غني‌شده به صفحات سوخت براي راکتور تهران بود در حالي که همه اين اقدامات با تعهدات برجام از دست رفته است. 

عضو سابق هيأت مديره شرکت‌هاي غني‌سازي سازمان انرژي اتمي اظهار داشت:‌ هر فردي ادعا دارد که تعهدات ايران بازگشت‌پذير است پاسخ دهد که آيا مي‌تواند 200 کيلو اورانيوم غني‌شده 20 درصد را با وجود جمع‌آوري زيرساخت‌هاي هسته‌اي و انهدام بسياري از آنها ايجاد کند؟ در حالي که 10 تن اورانيوم غني‌شده 3.5 درصد را به خارجي‌ها تحويل داده‌ايم و به جاي آن کيک زرد گرفته‌ايم که براي توليد اورانيوم 3.5 درصد فرآيند و پروسه‌اي طولاني لازم است.

وي با اشاره به کاهش بودجه سازمان انرژي اتمي به دليل کاهش حجم کار اظهار داشت: بخش قابل توجهي از داشته‌هاي هسته‌ايمان را از بين برده‌ايم ضمن اينکه بخش قابل ملاحظه‌اي هم بابت هزينه فرصت از دست داده‌ايم در حالي که در فاصله بين سال‌هاي 92 تا 95 بايد کل کار هسته‌اي انجام مي‌شد و در طول اين سه سال مي‌توانستيم زنجيره توليد خود را گسترش داده و توسعه بالايي در کميت و کيفيت ماشين‌هاي سانتريفيوژ داشته باشيم.

بازگشت برخي فعاليت‌ها به سال 88 و برخي به 90

وي تصريح کرد: قبل از برجام توليد ماشين‌هاي سانتريفيوژ نسل يک در ايران از سالي 5 هزار عدد به 20 هزار عدد رسيده بود که حدفاصل سال‌هاي 92 تا 95 اين خط توليد متوقف شده در حالي که ما تا همين الان بايد 48 هزار ماشين سانتريفيوژ را در نطنز به کار گرفته و به طور کامل از نطنز بهره‌برداري مي‌کرديم.

رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي اتمي تصريح کرد: اگر همين امروز مجدداً فعاليت‌هاي هسته‌اي خود را آغاز کنيم به فعاليت‌هاي سال 92 باز نخواهيم گشت بلکه تعداد ماشين‌هاي سانتريفيوژ فعالمان به سال 90 و زنجيره تأمين توليد هم به وضعيت قبل از سال 90 باز خواهد گشت ضمن اينکه در سال 88 تعداد ماشين‌هاي سانتريفيوژمان حدود 6 هزار عدد بود.

آب‌نيکي گفت: تخريب فعلي فعاليت‌هاي هسته‌اي ما باعث شد که برخي فعاليت‌هاي ما به سال 88 و برخي از فعاليت‌هايمان به سال 90 باز گردد.

وي تصريح کرد: اگر فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران پلمب مي‌شد فعاليت مجددمان از سال 92 بود اما چون تعهدات ايران در برجام تخريبي و بر اساس انهدام زيرساخت‌هاي هسته‌اي بود آغاز برخي از فعاليت‌ها به سال 88 باز خواهد گشت.

رئيس سابق مرکز توسعه سازمان انرژي اتمي افزود: شرايط فعلي غني‌سازي اورانيوم به سال 88 و 89 بازگشته است که در سال 88 اورانيوم 20 درصد را نداشتيم البته الان هم ديگر اين را نداريم،‌ضمن اينکه حجم اورانيوم 3.5 درصدمان در سال 88 بسيار بيشتر از وضعيت فعلي‌مان بود.

منبع:فارس

 

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html